Fűtés klímával

borbalaklima-futes-slider6

A mai korszerű, inverteres klímák segítségével nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a lakásunkban. A közkeletű tévhittel ellentétben ezekben a klímákban nem fűtőszál melegíti a levegőt, mint a hősugárzókban, hanem hőszivattyú készíti a meleget a klímában lévő hűtőközeg összesajtolásával és annak kitágulásával. A fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a hőáramlás: belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék.

Miért jó a klímával fűtés? 

  • gázhálózattol függetlenül bárhol kialakítható.
  • nem szükségesek hozzá engedélyek és komplikált kéménymunkálatok-
  • klímával lokálisan is fűthetjük házunkat, lakásunkat a kívánt hőmérsékletre
  • jelentősen olcsóbb bármilyen más elektromos fűtési megoldásnál ( hőszivattyú hatékonyság)
  • könnyen telepíthető és később is módosítható az esetleges felújítások, átépítések függvényében
  • a fűtés mellett a lakás hűtése, páramentesítése, sőt a por, pollenek kiszűrése is megoldódik

Hogyan működik?

Teljesen leegyszerűsítve pár mondatban igyekszem elmagyarázni a hőszivattyúk működési elvét: a hőszivattyú a thermodinamika második törvénye által leírt fizikai folyamatot használja fel, azaz a hő az alcsonyabb állapotú rendszer felől a magasabb felé áramlik.

De hogyan lesz ebből a téli minusz 10 fokban a lakásban plusz 20 fok?

A hőszivattyú kültéri egységében egy minusz 60 fokos hűtőközeg áramlik , amelyik a minusz 10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva a beltéren képes felmelegíteni a levegőt, vagy hőszivattyús fűtésnél a rendszerben keringő vizet.

Mivel ez a tevékenység munkát igényel a klíma/ hőszivattyú részéről, így a rendszerünk akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által. Tehát ahogyan csökken a külső hőmérséklet, úgy csökken a klímaberendezésünk hatékonysága is a fűtésben, mivel egyre több energiát kell felhasználnia. 

Mennyi klíma képes kifűteni a lakásomat?

A klímával történő fűtést úgy kell elképzelni, hogy amelyik szobában van beltéri egység, ott meleg lesz, ahol nincsen, ott pedig nem. Pontosan úgy működik ebben az esetben is, mint egy radiátoros vagy konvektoros fűtésnél! 

Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz, illetve a kisebb helyiségek (fürdőszoba, wc stb.) infra paneleiről, vagy más fűtési megoldásáról is gondoskodni kell. Nem szabad a fürdőszoba párás környezetébe klímát tenni és felesleges is. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák, gyerekszobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma. Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon!

Érdemes tudni, hogy még azok a vásárlóink is rendkívül elégedettek a klíma fűtési opciójával akik eredetileg csak hűtésben gondolkodtak de kipróbálták és azóta rendszeresen használják!