Klímáról mindenkinek érthetően

Tetszik-nem tetszik, a globális felmelegedés hatása, hazánkban is szélsőséges időjárást, változékony nyarakat okoz.

Klímáról mindenkinek érthetően

Ez a változás magával hozza az igényt, hogy életkörülményeinket légkondicionálóval normalizáljuk otthonunkban és munkahelyükön. A túlzott forróság éjszakai rossz alvást, kimerültséget, fáradékonyságot, dekoncentráltságot okoz és megterheli a szervezetünket. Ennek megszüntetésére ma már elkerülhetetlen a lakás vagy munkahely klimatizálása.

 • A klímaberendezés (pár típustól eltérve) nem friss levegőt fúj a helyiségbe, hanem a belső levegőt keringeti. Ezért a friss levegő pótlását rendszeresen meg kell oldani. Ennek legegyszerűbb módja a szellőztetés, de a klíma levegőjébe való friss levegős bekeverés is megoldható.

  A klímaberendezés típustól függően 10-14 fokos hideg levegőt keringet a rendszerében. A távkapcsolón csak a be- és kikapcsolás hőmérsékletét tudjuk állítani, a kifújt levegő hőfokát nem!

Fontos tudni, hogy az autó-, a munkahelyi-, az áruházak- és üzletek klímája olyan hűtési megoldással dolgozik, ami nem a komfortosság, hanem a hatékonyság kategóriájába tartozik.

Az autó klímája túlzottan közelről fújja ránk a jéghideg levegőt.
A munkahelyeken sokszor költséghatékonysági szempontokból elavult berendezések működnek. Karbantartásuk rendszerint elmarad, így a használat során akár súlyos megbetegedést is okozhat.
Az áruházak gyakorlata, hogy 18-20 fokra hűtik le az eladóteret az árukészlet megóvása miatt.

Ha Ön már volt olyan lakásban, ahol klíma berendezés üzemelt, bizonyára nem tapasztalt ilyen szélsőséges állapotokat.
Ennek magyarázata az inverteres technológia térnyerése, ami nagymértékben javítja a klímák hatékonyságát, csökkenti a zajszintet és kifinomultabb működést eredményezi. Ezen kívül már mindegyik klíma hatásosan szűri a levegőt, semlegesíti a kórokozókat, polleneket. Az öntisztító funkció pedig biztonságosabbá teszi a működésüket, amit úgy ér el, hogy a használat után leszárítja a hőcserélőjén kicsapodó nedvességet, így a baktériumok, a penészspórák, atkák nem tudnak megtelepedni a vizes közegben.

A klíma tehát egy valóban praktikus és rendkívül komfortos berendezés, ami elviselhetővé teszi a legforróbb nyári napokat is a lakásban.

 • Az építkezés előtt, pontos tervek alapján előre beépített légtechnikát lehet alkalmazni, központi klímaberendezéssel. Ez a megoldás a legtisztább és a legjobb eredményt nyújtja, ráadásul nemcsak a hűtés, hanem a fűtés és a friss levegő utánpótlása is megoldható vele.

  Már lakott helyiségekben az egyik legelterjedtebb megoldás a split rendszerű (beltéri és kültéri egységgel rendelkező) klímaberendezés használata. Árfekvésük azonos egy átlagos háztartási gépével, működtetésük pedig igen gazdaságos, mivel kormányrendelet szabályozza, hogy a legalább A energiaosztállyal rendelkező klímaberendezések kerülhetnek csak kereskedelmi forgalomba.

  A mobil klímák, egyetlen előnye, hogy nem kell őket telepíteni. Óriási hátrányuk viszont, hogy lényegesen kisebb hatásfokúak, mint a split készülékek. Egy jó minőségű klíma áramfelvételének a két-háromszorosával üzemelnek, közben pedig alig érezhető hűtési hatékonyságuk a lakásban.

  A légcsatornás klímaberendezések főképpen tetőtéri lakásokba jelentősebb bontás nélkül beépíthetők. Előnyük a csendesség, kisebb légáram, esztétikusság, friss levegő utánpótlása.

 • Az inverteres klímánál a beltéri egységben lévő érzékelő folyamatosan figyeli a hőmérsékletet, és a változásnak megfelelően irányítja a kültéri egységet.
  Mivel a klíma folyamatosan, de kis fordulatszámon üzemel, az energiahatékonysága igen kedvező.
  A klíma energiafogyasztása jóval kedvezőbb lesz azáltal, hogy mindig az optimális tartományban üzemel a berendezés, és nem a maximális teljesítményt adja le szakaszokra bontva, mint a hagyományos klíma.

 • SEER: Egy teljes szezonban történő hűtés alapján készült mutató.
  SCOP: Egy teljes szezonban történő fűtés alapján készült mutató.

 • COP érték megmutatja, hogy 1 kW villamos energiából mennyi kW hőenergiát állít elő a klíma. Minél magasabb ez az érték, annál jobb a klímaberendezésünk hatásfoka.a hatékonyságuktól függően A+, A++ energiaosztályba tartoznak.

borbalaklima-seer-scop-energiamutato
 • A megfelelően használt és rendszeresen karbantartott, szakember által tisztított légkondicionáló nem!
  Betegségeket csak az ezek elhanyagolása által a berendezésben kialakult körülmények okozhatnak. lásd: fentebb.

  A klíma használatakor fontos, hogy a készülék ne fújja közvetlenül a testünkre a hűtött levegőt, mivel ezzel könnyen okozhatunk megfázást, esetleg ízületi vagy izomfájdalmakat magunknak. Ezt az állapotot könnyen elkerülhetjük a klíma megfelelő elhelyezésével és használatával.

 • Ilyen esetében legjobb megoldás, ha már délelőtt időzítéssel bekapcsoljuk a klímát és így nem engedjük túlmelegedni a lakást. Hálószobák esetében is célszerű már előre lehűteni az alváshoz a szobát, amikor lefekszünk pedig lekapcsolni. A szoba bútorai, burkolatai, falai lehűlnek annyira, hogy nem melegszik vissza a szoba, így nyugodtan pihenhetjük át az éjszakát.

 • Általánosan mindegyik klímaberendezéshez tartozik egy infra távkapcsoló, amivel igény szerint állíthatók a különböző funkciók.

  A vezérlés új megoldása a wifis elérés, amivel a lakás nethálózatán keresztül egy okostelefonnal akár távolról is elérhetjük, állíthatjuk klímaberendezésünk paramétereit.

 • Praktikus klimatizálási technológiája tetőterek esetében a kazettás álmennyezeti klíma, vagy a légcsatornás klíma. Ha rendelkezik a tetőtér megfelelő oldalfal magassággal, úgy a parapetes klímák is telepíthetők. Ezek a berendezések már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak, így a hidegebb időszakban is bátran és gazdaságosan használhatóak a lakás komfortosabbá tételére.

 • Az irodák, munkahelyek klimatizálása esetén több tényezőt is figyelembe kell venni. Az épület szigetelése, ablakainak mérete, elhelyezkedése, a dolgozók létszáma, a használtban lévő elektromos berendezések. Ezen kívül az elhasznált levegő megfelelő cseréjét is meg kell oldani.