Teljes külső és belső klíma tisztítás, fertőtlenítés

Klímatisztítás hatékonyan Nanosepttel

Ha klímaberendezést használunk, mindenképp gondoskodnunk kell róla, hogy a berendezés megfelelően és rendszeres időközönként ki legyen tisztítva. Nemcsak azért, mert rendszeres tisztítás nélkül az eszköz meghibásodhat, hanem azért is, mert a súlyos, néha akár életveszélyes tüdőgyulladást okozó Legionella baktérium is megtelepedhet a klímában megrekedt pangó vízben.

A tisztítás nemcsak a Legionella baktérium miatt fontos: a beltéri egységben hűtési üzemmódban folyamatos a páralecsapódás, a nedves környezet pedig kedvez a további baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Koszos, nem fertőtlenített klíma esetén emiatt nemcsak legionárius betegséget, hanem mindenféle egyéb légúti betegséget is elkaphatunk. Ilyen lehet például a Legionella fertőzésnél gyakrabban előforduló szisztémás gombafertőzés, amelyet a légutakba jutó gombaspórák váltanak ki, főként alsó légúti megbetegedéseket és tüdőgyulladást okozva.

Ha a klímaberendezést nem használjuk hónapokon keresztül folyamatosan, akkor elegendő lehet az évente egyszeri tisztítás, ha viszont a berendezés több hónapon keresztül folyamatosan üzemel, akkor ennél gyakoribb, évente kétszer vagy akár háromszor történő tisztításra is szükség lehet.

Hogyan történik a klímaberendezés tisztítása?

A klíma tisztítása és fertőtlenítése egy több lépésből álló folyamat, a tisztítás kezdeti lépései pedig módszertől függően eltérőek lehetnek:

  • Kézi tisztítás, amely a berendezés szétszedését és kézzel történő megtisztítását, portalanítását jelenti;
  • Kémiai tisztítás, amely a különféle felületek zsíroldását jelenti;
  • Fizikai behatással történő tisztítás, amely a készülék szárazjéggel vagy gőzöléssel történő tisztítását jelenti a felületi szennyeződések eltávolítása érdekében.

Ezeket a lépéseket követi a klímaberendezés fertőtlenítése, amely szintén többféle módon történhet, többek között akár az eszköz teljes átmosásával is.

Saját kezűleg vagy szakemberrel?

A tisztítás és fertőtlenítés elvégezhető akár saját kezűleg is, a készülékek gyártói azonban a legtöbb esetben a szakemberek által végzett karbantartáshoz kötik a garanciát. Ha még sosem takarítottuk ki egyedül a klímaberendezésünket, érdemesebb ezt a feladatot olyanokra bízni, akik már megfelelő gyakorlattal rendelkeznek ezen a téren, így biztosra vehető, hogy a folyamat kellően körültekintő lesz.

Milyen fertőtlenítőfolyadékot érdemes alkalmazni?

Többféle fertőtlenítőszer is elérhető, ezek hatásosságában azonban eltéréseket tapasztalhatunk. Az illatosított Nanosept és az illatanyagok nélküli Nanosept Aqua több előnnyel is rendelkezik a klímafertőtlenítésre is használt társaihoz képest:

  • Nem tartalmaz klórt, így kíméli a karbantartó szakemberek egészségét (nem jelentkezik nyálkahártya-irritáció);
  • A hidrogén-peroxidnak köszönhetően a fertőtlenítőszer azonnal oxidál, pezsgés közben víz és aktív oxigén szabadul fel, amely már önmagában is antimikrobiális hatású;
  • A klórral szemben biztosan hatékony a Legionella baktériumokkal szemben is (a Legionella baktériumok rezisztensek a klórral szemben);
  • A fertőtlenítőszer nanoezüstöt is tartalmaz, amely megtapad a klímaberendezés belsejének felületein, és gátolja az úgynevezett biofilm kialakulását, amely kedvez a Legionella baktérium tartós megtelepedésének;
  • A nanoezüst bevonatképzésének köszönhetően az algásodás is hatékonyan gátolható a kondenzvíz-elvezető csövekben, rendszerekben;
  • Nagyobb koncentrációban alkalmazva az esetek egy részében kiváltható lehet vele a klímaberendezés fertőtlenítést megelőző tisztítása, a hidrogén-peroxid ugyanis a zsíroldásban és a különféle fizikai szennyeződések eltávolításában is hatékony.

Teljes külső és belső tisztítás, fertőtlenítés

Már második éve használjuk a Nanoseptet a bel- és kültéri egységek tisztítására, és eddig csak pozitív tapasztalatunk van” A fertőtlenítőszer segítségével azok a berendezések is hatékonyan tisztíthatóak, ahol a helységben dohányoznak, és ezzel plusz szennyeződést okoznak.

Ilyenkor nemcsak a külső-belső elszíneződést és a sárga beltéri előlapot kell megtisztítani, hanem a beltéri egységből áradó szaggal is kezdeni kell valamit. A Nanosept segítségével a teljes külső és belső tisztítás, valamint fertőtlenítés elvégezhető: az előlap visszanyeri eredeti fehér színét, a hőcserélő pedig újra kellemes, friss illatot áraszt.

Megszűnt egy további, a korai karbantartással összefüggő probléma is. Ha a készüléket hosszabb ideig nem használják, a kondenzvízcső eldugulása néha előfordult az első bekapcsolásig. Mióta a Nanoseptet használjuk, ez a jelenség megszűnt, a cső teljesen kifertőtleníthető” – említ egy további pozitívumot a szakember.

A beltéri egységeknél teljesen átmossák az elpárologtatót, miután kivették a porszűrőket. A fertőtlenítőszerrel az úgynevezett mókuskerék is kitisztítható: „A beltéri egység alá egy tálcát helyezünk, ide folyik a tisztítás alkalmával a fertőtlenítőszeres lé, így nem kell szétszedni az egységet, gyorsan, hatékonyan és komfortosan tudunk dolgozni.