Mennyivel dobja meg a villanyszámlát a klíma?

Az egyik legfontosabb kérdés számomra is – mint minden második embernek -, hogy ne legyen túl drága a klíma fenntartása, azaz ne dobja meg a villanyszámlámat súlyos forintokkal az, hogy hűteni szeretném a lakásomat a pusztító melegben.

A köztudatban az él, hogy a klíma zabálja az áramot és minimum olyan, mintha egy erőművet telepítenénk a lakásunkban és bedugnánk a nappali központi konnektorába. Az 50-es évek végén, a klímák őseinél ez talán igaz is volt, ám ne feledjük el, hogy a technika fejlődése erre a területre is kiterjedt, nem csak ott érhető tetten, hogy már okosabbak a telefonok az embereknél.

Negyed-ötödannyi energiát használnak a mai klímák

A klímát legjobban a hűtőszekrényhez hasonlíthatjuk, ami belül lehűti az ételt, amit bepakolunk a szombati nagy bevásárlás után, hátul pedig leadja a hőt, amit bent elvesz. Tulajdonképpen a klíma egy célszerűen átalakított, ventilátoros hűtőgép. Legalábbis az 50-es évek végi, legegyszerűbb klíma ilyesmi volt, a lényege, hogy elvonja a hőt a környezettől és kint, a lakáson kívül leadja azt. Az alap máig ugyanez, csak a fejlesztésekkel optimalizálták a folyamatot, aminek az eredménye az, aminek a vásárlók a leginkább örülnek: a mai klímák negyed-ötödannyi energiát fogyasztanak, mint régen. Ha még konkrétabban szeretnénk tudni, mennyibe kerül a klíma fenntartása, akkor arra a szakértők válasza az, hogy épp annyival lesz több a villanyszámla, mint naponta egy kávé ára.

Tehát már az sem lehet számomra akadály, hogy tartok az áramszámlától, mert egy jobb berendezés már észrevétlenül, automatikus üzemmódban egyszerre figyel a hűtés/fűtés intenzitására és a legkisebb fogyasztásra, sőt még a zajszintet is kontroll alatt tartja.

A szennyeződések csökkentik a hatékonyságot

Ahogy olvastam a kutatómunkám során, az egyetlen, ami negatívan hathat a villanyszámlánk összegére, ha nem tisztíttatjuk rendesen a klímát. Azért kell bizonyos időközönként kitisztíttatni szakemberrel, mert a ventilátor nagy mennyiségű levegőt áramoltat át a berendezésen, a levegőben lévő szennyeződések pedig lerakódhatnak a szűrőkön, belső felületeken. Ha pedig lerakódnak, akkor akadályozhatják az optimális működést, azaz romolhat a hőcsere, csökkenhet a teljesítmény, a hatékonyság, a mechanikai alkatrészek igénybevétele pedig nő.

Mindez így együtt oda vezethet, hogy megemelkedik az áramfogyasztás. De a szakértők hangsúlyozzák, hogy ez csak akkor fordulhat elő, ha nem tartjuk karban a klímát, márpedig ha már vásárolunk, akkor a leghosszabb élettartamot szánjuk a berendezésünknek, úgyhogy nyilván évente kihívjuk hozzá a szerelőt, hogy tisztítsa meg nekünk.

A villanyszámla feletti aggódásom tehát elszállt az információk fényében, még egy akadály elgördült a klímám elől.

 

/Forrás: https://klima.cafeblog.hu/2017/05/23 /